Witam mi również pękła szyba czołowa sama z siebie ,w zeszłym roku w zimę :diabelski_usmiech
Pęknięta szyba czołowa
Zwiń
X
-
Dołączam do klubu. Wczoraj w nocy przy -31 stopniach na zewnątrz pękła szyba przednia od strony pasażera. Pęknięcie długości ok. 20 cm od zewnątrz, które nie przeszło do kabiny, więc jeździć można. Tutaj w Finlandii żaden policjant nie ośmieszy się zabierając papiery za pęknięcie - tym bardziej, że są one z racji niskich temperatur dość częste.
Ponieważ pęknięcie przechodzi dokładnie przez tą nalepkę, którą "ustawodawca" nakazał umieszczać na szybie (nota bene: jej sens - poza wygenerowaniem przychodów dla jakiejś manufaktury - jest dla mnie niepojęty), więc przypuszczam, że nagrzana po długiej strasie nalepka trzymała ciepło, podczas, gdy szyba je oddawała. Różnica temperatur spowodowała, że pojawiła się rysa.
Ktoś pisał wcześniej o skrzypieniu szyby przed pęknięciem. Moja skrzypiała odkąd temperatura zjechała poniżej -25, czyli od ponad miesiąca. Było to jakby pocierania szkła o metal, a i sama ryska wychodzi właśnie z rogu od strony pasażera. Kolejna wada konstrukcyjna? Jak myślicie?
Pozdrowienia!
Komentarz
-
-
Cholera, a u mnie tylko było -20 i też pękła na jakieś 10 cm - na dole, praktycznie na samym środku. Na szczęście przy ostatnim ubezpieczaniu wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie szyb, więc będę próbował wymieniać na koszt ubezpieczalni :szeroki_usmiechJest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
Komentarz